22 Mayıs 2010 Cumartesi

Alet Edevat: Panasonic-Lumix DMC-FZ38

Fotoğraf çekmeyi seviyorum ve bu işi daha ciddiye almam gerektiğini anladım, fakat kadirşıveps dostum Mehmet Kurt sayesinde edindiğim tecrübeyle D-SLR (Lensi değişebilen profesyonel kameralar) sınıfının benim için ağır olacağını düşündüm. Hem body'sine (Lens takılmamış haline gavurların verdiği isim) hem de lenslerine ödenecek miktarların astronomik olması sebebiyle, SLR-Benzeri denen sınıfa gözümü diktim.

Bilmeyenler için kısaca bahsedelim, SLR-Benzeri denen kategori, gövde yapısı ve ince ayar imkanı ile SLR makinelere benzeyen; ancak lensleri değiştirilemeyen ve daha küçük sensörlere sahip olan ve dolayısıyla SLR makinelerden biraz daha zayıf performans sergileyen kameraları kapsar. Giriş seviyesindeki kompakt makineleri yeterli bulmayan, yavaş yavaş kendini aşmakta olan kullanıcılara hitap eder.

Fiyat ve performans oranı açısından en içime sinecek ürünlerin bu kategoride olduğunu anladıktan sonra araştırmaya başladım. Bu makineden önce, bir süre boyunca Sony HX1 modelini inceledim. Merak edenler için söyleyeyim, Sony HX1; 20x zuma sahip çok seri fotoğraf çekebiliyor ve Full HD (1080p) video kaydı yapabiliyor. Bunları önemli bulan arkadaşlar, o modele yoğunlaşabilirler tabii FZ38'in üstüne 200 TL daha ekleyerek :)

FZ38'e gelince, bugün kutusunu elime aldım ve deneme çekimleri yaptım. Mutedil Mecmua bir fotoğrafçılık blogu olmadığından burada bir sürü örnek fotoğraf sergilemeyi düşünmüyorum, lakin belirtmem gerekiyor ki 18x zum ve çok başarılı titreşim önleme mekanizması birleşince düşük ışık koşullarında bile harika işler çıkaran bir makine ortaya koymuşlar.

Bunun dışında bahsetmeden geçemeyeceğim olumlu özellikler; en genişte 27mm ve 18x zumda 486mm'ye karşılık gelen Leica lens, PASM modlarında çekime imkan veren 720p video kaydı, benzerlerinde hiç göremediğim 60 saniyelik çılgın pozlama süresi (ki bununla geceyi gündüze çevirebilirsiniz), RAW formatta fotoğraf çekebilme imkanı, pozlama ve odak kilitleme mekanizması (AF/AE Lock yazayım ki terminolojiyi bilen anlar), envai çeşit sahne modu vs.

Benim için hiç de sorun olmayan lakin başkaları için sorun teşkil edebilecek olumsuz özellikler de; vizörün elektronik olması, 400 üzerindeki ISO değerlerinde karlanma yapması, zum motorunun nispeten yavaş olması. Bunun dışında aklıma bir şey gelmiyor açıkçası.

Tabii tüm bunları sadece bir haftalık araştırma ve ardından gelen bir günlük kullanım tecrübesiyle yazıyorum. Daha çok merak edenler ve bilgi almak isteyenler bizzat bana ulaşsın.

Son olarak Amerika'da FZ35 ismiyle piyasaya sürüldüğünden fark sizi yanıltmasın; FZ35 ve FZ38 tamamen aynı kameralar.

3 yorum:

Ufuk dedi ki...

Peki Tayfun bey bazı kişiler de bataryalı modelleri önermemekteler?Batarya açısından herhangi bir sorun yaşadınızmı?Örneğin tam yerinde bataryası bitti ve elektrik olmayan bir yerde olduğunuz gibi.Pilli modellerde bu sorun yok demişler ve 4 adet dolu pille 1000 adet fotoğraf çekebilirsiniz demişler.Pillilerde de zannedersem video çekimi çok kısa.Anladığım kadarıyla bu modeli çok öneriyorsunuz.Peki en ucuza nereden tamin edebilirim?Teşekkürler.

TayfunTuna dedi ki...

Ben ürünle gelen bataryayla tek şarjda 400-500 fotoğraf çektim. Kompakt makinelerin incecik bataryaları 150-200 fotoğraf sınırında gezerken, bu sınıftan bir makine için 400-500 gayet makul bence. Öte yandan çok uzun süre boyunca şarj imkanından mahrum kalınmadıkça, bir sorun teşkil edeceğini düşünmüyorum zaten bu modelin bataryası iki saatte doluyor.

Ürünü satın alırken tercih ettiğim siteden de şu yazıda bahsettim:

http://tayfuntuna.blogspot.com/2010/05/internet-uzerinden-alsverislerimde.html

TayfunTuna dedi ki...

Verdiğim linkte bir sorun olursa kısaca söyleyeyim, fotografium.com'dan satın aldım.