3 Haziran 2010 Perşembe

Muhtelif: Kaç-X optik yakınlaştırma idealdir?

Bu yazım fotoğrafçılıkla amatör olarak ilgilenler için küçük çapta bilimsel bir makale. Peki nedir olay? Eğer SLR (yani lensi değişebilen) bir makine düşünmüyorsak, dijital kamera satın alırken göz önünde bulundurduğumuz özelliklerden biri de optik yakınlaştırma (optic zoom; zum diyelim kısaca) değeridir.

Optik zum'un mekanik olarak nasıl işlediğinden veya dijital zum'a kıyaslanmayacak kadar iyi oluşundan bahsetmeyeceğim, bunları internette sıkça bulabilirsiniz. Benim burada yoğunlaşmak istediğim tek bir soru var: "Ne kadar optik zum iyi ve yeterlidir?"

Bu soruya cevap düşünürken bir grafik çizmek istedim ve çok basit bir formül uyguladım. Grafikte (küçük de olsa) gördüğünüz eğri için, optik zumdaki marjinal değişim eğrisi diyebiliriz. İlk olarak 2x zumdan başlıyor, herhangi bir yakınlaştırma yapılmamış değerin tam iki katı. Bir sonraki yakınlaştırma oranı 3x, yani 2x'in bir buçuk katı. Bu değerlerle x/(x-1) fonksiyonunda çalıştığımızda karşımıza çıkan grafik böyle, görüldüğü üzere 10x'den sonra değişimde bariz bir azalma var. Hatta 45 derecelik kırmızı bir çizgiyle de değişimin kendimce optimum noktasını belirledim (ki bu da 4x-5x civarına denk geliyor).

Uzun lafın kısası ve öztürkçesi, eğer bir dijital kamerayı elinize alıp 5X optik zum yapacak olursanız değişimi bariz bir şekilde hissedecek, 10x zum yaparsanız tatmin edici bir seviyeye ulaştığını görecek ve 15x ve ötesinde "Olmasa da olur" bir fark oluştuğunu göreceksiniz. Bu sonuçtan yola çıkarak, amatör fotoğrafçılıkta 10x zumun en ideal değer olduğunu düşünüyorum. Daha fazlasını isteyenler elbette daha fazlasını elde edebilir...

Hiç yorum yok: